Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Μετόχια

Ιερά Μονή Αγίου Κοκκινολιθαρίου
Το Μετέωρο της  Ηπείρου, βρίσκεται στο χωριό Κοκκινολιθάρι του Δήμου Φιλιατών, στον δρόμο  που ενώνει τους Φιλιάτες με τα Ιωάννινα, μέσω Κεραμίτσας και Βροσύνας και αποτελεί ένα από τα πλέον  γραφικά αξιοθέατα και από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα του Θεσπρωτικού χώρου. Η  ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται με ένα μεγάλο πλήθος θρύλων και παραδόσεων. Είναι Μετόχι, δηλαδή ανήκει στη Μονή Γηρομερίου, τουλάχιστον από το 1667. Πανηγυρίζει στις 11 Νοεμβρίου και είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.
Ιερά Μονή Μίχλας
Βρίσκεται σε δασωμένο μέρος, 2χμ από την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων κοντά στο χωριό Πολύδροσο. Άγνωστο το έτος ιδρύσεως.
Ανακαινίστηκε από τον Ηγούμενο Λέοντο το 1845. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου[1].
Ιερά Μονή Ραγίου
Η Μονή Ραγίου ιδρύθηκε από τους Κομνηνούς το 1200 μετά την εκδίωξη των Νορμανδών από την Κέρκυρα και την Ήπειρο και με όλες τις καταστροφές που έπαθαν οι ελληνικές χώρες από τις εχθρικές επιδρομές έμεινε ζωντανή ως το 1725.
Μετόχι Αγίου Αθανασίου Βαβουρίου
Η Μονή του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται χαμηλότερα από το χωριό Βαβούρι, χτισμένη επάνω σε ένα μικρό ύψωμα μέσα στα βουνά της Μουργκάνας. Το ακριβές έτος ιδρύσεως είναι άγνωστο. Πιθανότατα δεν είναι παλαιότερο του 18ου αιώνα, ενώ δεν αναφέρεται στις πηγές ότι υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός μοναχών.
Μετόχι Αγίας Μαρίνας Λύκου
Η Μονή Αγίας Μαρίνας βρίσκεται κτισμένη σε μικρό ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Λεπτοκαριά και Χαραυγή των Φιλιατών. Σύμφωνα με εντοιχισμένη ανάγλυφη πλάκα, το Καθολικό κτίστηκε το 1827. Οι κτήτορες της, κάποιας ονόματι Πριμηκύριος και η σύζυγός του Μαρίνα σύμφωνα με την τοπική παράδοση ζούσαν στην Βλαχία, ασχολούμενοι με το εμπόριο και ήταν πολύ πλούσιοι[2].
Μετόχι Αγιονήσου
Στην είσοδο του κόλπου της Ηγουμενίτσας βρίσκεται το Αγιονήσι, όπου βρίσκεται ένα μικρό Μοναστήρι. Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε, αλλά υφίσταται προ του 1654. Σήμερα σώζεται μερικώς ανακαινισμένο το μονόχωρο μικρό Καθολικό, ένα πηγάδι, καθώς και κάποια ερείπια των υπολοίπων κτηρίων. Τιμάται στο όνομα της Ζωοδόχου Πηγής και την ημέρα της εορτής, Παρασκευή της Διακαινησίμου, συρρέουν πολλοί προσκυνητές, μεταβαίνοντας με βάρκες και καΐκια για την πανηγύρι.
Μετόχι Παναγίας Αγίων Πάντων
Το Μετόχι της Παναγίας βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άγιος Νικόλαος και Άγιοι Πάντες Φιλιατών, σε μια απομονωμένη τοποθεσία άγριας φυσικής ομορφιάς. Η ιστορία λέει ότι ήταν μετόχι της Μονής Γηρομερίου. Εορτάζει με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών την Παρασκευή της Διακαινησίμου και στις 15 Αυγούστου.


[1] Αρχαιότητες της Θεσπρωτίας, Σπύρου Γ. Μουσελίμη, ΓΙΑΝΝΙΝΑ  2001 (Β΄ ΕΚΔΟΣΗ)
[2] Πληροφορίες από το διαδίκτυο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου